Jan Pater

Bio

Jan Pater, beeldhouwer, Nederland

Jan Pater beeldhouwt liefst ‘taille direct'. Het beeld wordt gehouwen uit wat de steen hem biedt, intuïtief maar doelgericht. De kunstenaar Jan Pater is gefascineerd door de dynamiek van de torso in beweging en de energie, die ervan uitgaat.Dit inspireert hem om het lichaam in een grenzeloze verscheidenheid van vlakken en vormen te interpreteren in meer of minder figuratieve beelden, onmiskenbaar typisch 'Jan Pater'.

Sinds hij ongeveer 10 jaar geleden door de stichting Utopa in staat werd gesteld om een jaar in Studio Sem in Pietrasanta, Italië te beeldhouwen, werkt hij afwisselend in Italië en in Nederland. Jan Pater werkt met graniet, marmer, onyx en travertin, waarvan de verschillende kleuren een extra dimensie geven aan zijn beelden.
Dat geldt zo mogelijk nog meer voor zijn bronzen beelden, waarvan de patines de perfectie benaderen: gelaagde patines, met subtiel licht-donker schakeringen, die de monumentaliteit van de beelden versterken.

Jan Pater is geboren in 1950 in Heerhugowaard (Nederland)

Artistieke opleiding:
Jan Pater is in belangrijke mate een auto-didact. In 2000 neemt hij de beslissing zich voltijds te wijden aan zijn passie: het beeldhouwen.
De uitnodiging in 2003 bij Studio Sem in Italië door de stichting UTOPA heeft zijn artistieke ontplooiing in een versnelling gebracht.

Tentoonstellingen:
Jan PATER stelt permanent tentoon in België, Nederland en in Noorwegen.

CLASSIC-EVENT 2015, ART14, Kortrijk, België
14 oktober - 16 december 2012: 'Pater gaat Solo', solo tentoonstelling in ART14

 

Monografie

monografie pater art14

Monografie 'Jan Pater'
Verkoopprijs: 35 euro.
Uitgeverij Benecke BV, Amsterdam (NL), ISBN 978 90 73637 87 0